DE ZUIDERZEESTRAATWEG

MR. CEES DUINE


Op zondag 22 september houdt Mr. Cees Duine, domeinmanager bij de Regio Noord-Veluwe, als gastspreker van de Gelderse Academie een interactieve lezing met als titel 

DE ZUIDERZEESTRAATWEG, EEN WEG ALS VELE ANDERE, MAAR MET EEN BIJZONDERE GESCHIEDENIS EN EEN BIJZONDERE TOEKOMST

In 1827 gaf koning Willem I toestemming om de Zuiderzeestraatweg aan te leggen, een verbinding tussen Hoevelaken en Zwolle. De weg is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de dorpen en de steden langs de voormalige Zuiderzeekust; de ruimtelijke structuur van alle aan de weg gelegen dorpen en steden wordt er door bepaald. De route koppelt verschillende tijdsbeelden, landschappen, oude stadjes, dorpen en woongebieden langs de rand van de Veluwe. De doorgaande verkeersfunctie is inmiddels op veel plekken verdwenen, evenals de grandeur die de weg vroeger had: een weg met een klinkerbestrating van 5 meter breed, begeleidt door bomenrijen.   

De Regio Noord-Veluwe heeft samen met het Gelders Genootschap de geschiedenis van de weg onderzocht en aan de wegbeheerders voorstellen gedaan om de grandeur van de weg in oude glorie te herstellen. Vanmiddag zal nader op de geschiedenis van de weg worden ingegaan en op het toekomstbeeld. “Een gewone weg met een bijzondere betekenis voor de noordelijke Veluwezoom”.

22 september 2013
Catharinakapel Harderwijk
Aanvang 16:00 uur

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud