STUDIUM GENERALE 2017-2018


Zorg op de Noord-Veluwe

In het seizoen 2017-2018 organiseerde de Gelderse Academie haar Studium Generale over zorg op de Noord-Veluwe. Zij deed dat in samenwerking met de Catharinakapel, de Historische Vereniging Herderewich en Ziekenhuis St. Jansdal. In een viertal openbare hoorcolleges kwamen aspecten van zorg in deze regio aan de orde. Hoe was de zorg georganiseerd in de middeleeuwen, hoe en waarom vestigden instellingen voor geestelijke gezondheidszorg zich op de Noord-Veluwe, was de fusie van de drie plaatselijke ziekenhuizen Salem, Pius en Boerhaave een goed idee, is marktwerking een goede of slechte ontwikkeling, gezien de invloed die de overheid op de zorg heeft en hoe gaat de gezondheidszorg er in de toekomst uitzien.

Vier experts bespraken deze en meer vragen in de vroegere gehoorzaal van de universiteit, de Catharinakapel.

SPREKERS

18 januari 2018. Dr. Henk Beltman, Zorgbelang Gelderland, over ontstaan en vervolg daarop van de zorg voor de afwijkende mens op de Noord-Veluwe, met als centrale vraag waarom dit vooral op de Noord-Veluwe plaatsvond.

 14 februari 2018. Drs. Albert Arp, voormalig CEO/voorzitter Raad van Bestuur van Ziekenhuis St. Jansdal, over marktwerking en overheidsinvloed op de zorg en de gevolgen voor de Noord-Veluwe.

.20 maart 2018. Drs. Mark Visser, lector aan Nyenrode Business Universiteit en oprichter/eigenaar van DeFez, over Zorg in de toekomst tot 2050.

Scroll to Top
Ga naar de inhoud