STUDIUM GENERALE 2016-2017


Een schilderschool op de Noord-Veluwe?

In het seizoen 2016-2017 organiseerde de Gelderse Academie een Studium Generale over kunstenaars op de Noord-Veluwe. In een serie van vier openbare hoorcolleges belichtten experts de aanleiding om naast Bergen en Laren/Blaricum de Noord-Veluwe te kiezen, de verschillende aspecten van dat kunstenaarschap, hun invloed, ook op de maatschappelijke ontwikkelingen in hun omgeving. In de colleges werd ook ingegaan op de verschillende schilders en hun werk, zoals Ben Viegers, Jos Lussenburg, Chris ten Bruggen Kate, maar ook Vilmos Huszár als vertegenwoordiger van De Stijl.

Vier experts gaven een samenhangende reeks openbare hoorcolleges:

SPREKERS

​17 november 2016, drs. Margot Jongedijk, conservator Noord-Veluws Museum, Nunspeet. Zij sprak over de aanleiding om de Noord-Veluwe te kiezen, hun stijl en ideeën, dit alles in de context van Nederlandse en internationale kunstenaars.

19 januari 2017, mr. Klaas Mollema, kunstverzamelaar/-kenner en voorzitter van de Stichting Collectie museum Noord-Veluwe in Nunspeet over een aantal specifieke schilders onder wie Lussenburg, Viegers en Van Vuuren, maar ook over collectievorming

8 februari 2017, drs. Harry Tijssen, socioloog, over de ontvangst en reactie van de bevolking van de Noord-Veluwe op de kunstenaars.

30 mei 2017, Liek Mulder, historicus, over Vilmos Huszár, op het moment van dit college was er een tentoonstelling in het Stadsmuseum Harderwijk onder de titel “Huszár van De Stijl”.

Scroll to Top
Ga naar de inhoud