Samen met Centrum de Zin organiseerde samen met de Academie twee lezingen over het werk van de cultuurfilosoof en kennistheoreticus Arnold Cornelis (1934-1999). Drs. Trees Schopman verzorgde deze lezingen verzorgen in november 2022 in Centrum de Zin, Stationslaan 32, Harderwijk.
Prof. dr. Cornelis doceerde aan de universiteiten van Gent, Groningen, Amsterdam en Brussel. In de eerste lezing kwam zijn hoofdwerk aan de orde, ‘Logica van het gevoel’. Het verhaalt over de stabiliteitslagen in onze cultuur, die parallel lopen met onze ontwikkeling als mens. In het natuurlijke systeem, bij de mens van geboorte tot de adolescentie, zijn geborgenheid en liefde de belangrijkste elementen, in het sociale regelsysteem dat daarop volgt is erkenning van bekwaamheid en vaardigheden belangrijk, waarna de communicatieve zelfsturing volgt met gevoel voor schoonheid en zelferkenning. Nestelen deze emoties zich niet in de drie stabiliteitslagen, dan veroorzaakt dat respectievelijk angst, boosheid en verdriet.

In de tweede lezing op werd ‘De vertraagde tijd’ behandeld. In dit werk staat de definitie van tijd centraal, namelijk het verschil tussen de externe en onze interne klok. Klachten over hoge werkdruk en burn-out hebben direct te maken met deze twee klokken. Een snellere externe klok veroorzaakt bij de interne klok een catastrofaal leerproces met als gevolg dat er geen tijd meer is om na te denken, en onze interne klok vernietigd wordt.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Scroll to Top
Ga naar de inhoud